WordPress’te Sayfa Görüntülemeyi Arttıran 5 Yöntem
WordPress tabanlı internet sitenizin kendine göre iyi veya kötü belirli bir kitlesi var ama yeteri kadar reklam geliri alamıyor veya yazılarınız yeteri kadar okunmuyorsa WordPress sitenizin sayfa görüntüleme sayısını arttırmak için bir şeyler yapmayı düşünmeniz gerekir.
Ortalama bir internet sitesinde kullanıcılar 2 ile 3 farklı sayfayı ziyaret eder. Yani siteye girdikten sonra iki farklı sayfayı daha dolaşırlar. Ancak bu rakam sitenizin tasarımı, içeriğinizin birbiriyle alaka düzeyi, diğer kullanıcılarla etkileşim ve güncel konuların ele alınması gibi birçok etkene göre değişebiliyor.
1. Temanızın Tasarımına Özen Gösterin
Ziyaretçilerinizi çekecek modern ve sade bir tasarım yerine kafasını karıştıran cafcaflı bir temanız varsa reklam vermek, sitenizi sosyal medyada tanıtmak veya benzeri çabalar içerisine girmeden önce sitenizin temasına çekidüzen verip ciddi geliştirmeler yapmanızı öneririm. Zira yaptığınız bu çabaların karşısında beklediğiniz verimi alamayabilirsiniz.
İyi bir WordPress teması, güncel WordPress sürümüyle uyumlu, eklentilerle birlikte çalışabilen, esnek, geliştirilebilir ve sade olmalıdır. Özellikle blog siteleri için olmazsa olmazımız metni ve görselleri öne çıkaran sade bir tasarımdır.
2. Başarılı Bir SEO Eklentisi Kullanın
Çok fazla eklenti seçeneğiniz bulunuyor ancak bu eklentilerin bir kısmı alanında yeteri kadar başarı gösteremiyor. Bu yüzden SEO eklentisini seçerken iyi bir eklenti seçmeye özen göstermelisiniz. Şahsen SEO eklentileri arasında en başarılı bulduğum eklenti Yoast SEO eklentisidir.
Yoast SEO eklentisinin kullanımı biraz karmaşık ve ilk kullanımda bir site profili oluşturmanız isteniyor. Buna rağmen sunduğu özellikler ve esnek olması, eklentiyi alanında başarılı kılıyor ve şu anda 3 milyondan fazla site tarafından aktif olarak kullanılıyor.
3. Sayfalarınızdan Birbirlerine Bağlantılar Verin
Herhangi bir konuda bir yazı yazdığınızda yalnızca kullanıcının o yazıyla yetinmesini beklemeyin. O yazıda yer alan bilgilerle ilişkili diğer yazılarınızı da kullanıcılarınıza sunun. Bu sayede site için dolaşımı arttırmış olacaksınız. Örneğin bir yemek tarifleri sitesinde fırında ekmek pişirmeyi anlatıyorsanız ekmek ile birlikte tüketilebilecek diğer yemekleriniz tariflerini de okuyucuya sunmayı deneyin.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bu yazı bağlantılarının yapay yani otomatik olarak oluşturulmuş gibi görünmemesidir. Gerçekten sizin tarafınızdan verilebilecek bir tavsiye, kullanıcılarınız için bir robotun vereceği tavsiyeden çok daha değerlidir.
4. Özet Alanını Etkin Şekilde Kullanın
WordPress yazılarınızı yazarken özet alanını doldurmanız Google gibi arama motorlarının sonuçlarında yer verebileceği kısa bir metin bulabilmesine yardımcı olacaktır. Bu metini siz belirlediğinizde Google’da yazınızın özetini gören insanları yazınızı tıklamaya ikna etmeniz kolaylaşır.
Yani özet kısmında kullanıcılarınızın Google’da görüp sitenizi tıklamasını sağlamak için kullanın ve buna göre özet yazısı hazırlayın.
5. Benzer Yazılar Eklentisi Kullanın
WordPress Related Posts gibi birçok benzer yazılar eklentisi mevcut. Bu eklentilerin hepsi farklı özelliklere ve tasarımlara sahipler. Bağlantısını verdiğim eklenti 100 bin site tarafından aktif olarak kullanılıyor ve üstelik WordPress’in 4.7.5 sürümüyle de uyumluluk testi yapılmış.
Farklı bir eklenti de kullanabilirsiniz tabii ki ancak dikkat etmeniz gereken nokta kullanacağınız eklentinin benzer yazıları kategorilerinize veya etiketlerinize göre belirlemesi. Yani rastgele yazıları alıp da kullanıcılarınıza benzer yazılar diye kakalamayın asla! Bu yazılar kesinlikle tıklanmayacaktır. Düşünün sporla ilgilenen bir kullanıcıya yemek tarifi sunmak ne kadar etki yaratabilir ki?
Sonuç
WordPress siteleriniz için sayfa görüntülenme sayısını ve dolayısıyla sitenizin değerini arttırmaya yardımcı olabilecek beş farklı etkenden bahsettik. Bu maddelere eklenebilecek aslında birçok farklı konu da bulunuyor. Diğerlerinden ilerleyen süreçte bahsetmeye çalışacağım. Bol ziyaretçiye ve kullanıcıya ulaşmanıza yardımcı olur umarım 🙂