WordPress Kurulumu
WordPress kurulumunu gerçekleştirmek için en başta WordPress’i resmi internet sitesi üzerinden indirmemiz gerekiyor. Bunun için tr.wordpress.org adresini ziyaret edin ve sağ alt kısımda yer alan WordPress 4.7.1 indir adlı mavi butona tıklayın. İndirme işlemi tamamlandığında dosyayı sunucumuza yükleyeceğiz.
WordPress’in Sunucuya Yüklenmesi
Sıkıştırılmış durumdaki indirdiğimiz dosyaları açarak FileZilla, WinSCP veya SmartFTP gibi bir FTP dosya aktarımı programıyla sunucumuza yüklüyoruz. Dosyalar yüklendikten sonra, alan adınızın ve sunucu hizmetinizin bağlantılı olduğu bir sunucudaki veritabanıyla WordPress’in bağlantısını gerçekleştirebiliriz.
WordPress ile Veritabanının Bağlantısı
Dosyaları yüklediğiniz sunucu adresinin bağlı olduğu alan adına girerek veritabanı bağlantısını yapacağız. Alan adınıza girdiğinizde aşağıdaki gibi bir ekran sizi karşılayacak. Buradan sol alt tarafta yer alan Başlayalım! yazan butona basmanız gerekiyor.
Veritabanı ismi, veritabanı kullanıcı adı ve veritabanı parolası kısımlarına gerekli bilgileri girdikten sonra yine sol alt tarafta yer alan Gönder butonuna basıyoruz. Herhangi bir hata yoksa WordPress’in başarıyla veritabanına bağlandığını bildiren bir mesajla karşılaşacaksınız ve bu ekrandaki Kurulum yap butonuna basmamız gerekecek.
Genel WordPress Bilgileri Kurulumu
Kurulum aşaması aslında daha sonradan kolaylıkla değiştirebileceğimiz birkaç temel bilginin girişini kapsıyor. Site başlığı, yönetici kullanıcı adı, yönetici parolası ve e-posta adresiniz gibi bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra WordPress’i Kur butonuna basarak kurulum işlemini tamamlıyoruz. İşlemin tamamlanmasının arından aşağıdaki gibi bir giriş ekranı bizi karşılıyor ve biraz önce oluşturduğumuz yönetici kullanıcı adı ve parolasıyla yönetici paneline girişimizi yapıyoruz.
Yukarıdaki ekranda WordPress’in kullanıcı girişi ekranını görüyorsunuz. Bu ekrandan giriş yaptıktan sonra yönetici olarak giriş yaptığımız için yönetim paneline ulaşmış oluyoruz.
Sonuç ve Bir Sonraki Yazı Hakkında
Böylece gerçekten çok kolay ve pratik bir kurulum aşamasına sahip olan WordPress’in kurulumunu tamamladık. Bir sonraki yazıda WordPress’in yönetici panelinde yer alan alanlarından bahsedeceğim. Böylece WordPress’in ilk kurulduğunda hangi özelliklere sahip olduğunu ve WordPress’in genel kullanımına geçmeden önce hangi alanın nerede yer aldığını öğrenmiş olacaksınız.
Temel WordPress Kullanımı
- WordPress Nedir
- WordPress Kurulumu
- WordPress Yönetici Paneli Başlangıç